Familie-ervaringsdeskundigheid

1
min read
A- A+
read
Familie-ervaringsdeskundigheid

Familie-ervaringsdeskundigheid

Benieuwd naar wat een familie-ervaringsdeskundige voor je kan betekenen?

MIND Ypsilon organiseerde in maart 2021 de Kennissessie 'Deskundig gesteund. Hoe de familie-ervaringsdeskundige (FED) de naaste kan steunen op weg naar herstel'. 

De thema-publicatie kan je hier downloaden. Je kan hier ook het interview bekijken dat Bert Stavenuiter, directeur van MIND Ypsilon, met mij heeft gehouden tijdens deze kennissessie.

Kenniscentrum Phrenos heeft een visiedocument over familie-ervaringsdeskundigheid gepubliceerd op haar website. De definitie die daarin wordt gebruikt is deze: "Ervaringsdeskundigheid (op het gebied van psychische problemen) komt voort uit eigen ervaringen van ontwrichting en herstel en uit het besef dat ieder mens uniek is en ieder zijn eigen set aan ervaringen heeft. De inbreng van persoonlijke dimensies van herstel onderscheidt ervaringsdeskundigen van reguliere hulpverleners. Iemand met ervaringskennis heeft zelf ervaringen (gehad), maar is daarmee nog geen ervaringsdeskundige. Wanneer ervaringskennis door middel van scholing is ontwikkeld en succesvol en doelgericht kan worden ingezet naar anderen, dan spreken we van ervaringsdeskundigheid. De familie-ervaringsdeskundige heeft zijn of haar ervaringen van ontwrichting en herstel opgedaan in contact met een naaste die psychische problemen heeft (gehad) en deze heeft geleerd om die eigen ervaringen in te zetten bij het herstelproces van een ander familielid of naaste zonder dat proces inhoudelijk te sturen en met deze ervaringen bij te dragen aan een betere, herstelondersteunende zorg voor cliënten en naasten."